COMPRESSION WEAR

Takanos mål är att använda bästa möjliga material utan att behöva göra avkall på något. Vi strävar efter högkvalitativa och världsledande material och produkter, självklart även med en medvetenhet om hur viktigt det är att vara snäll mot miljön i alla led.

Idag är träningskläder högteknologiskt. Takano använder ett material som heter MCS Elite Compression där MCS betyder Muscle Containment Stamping, next gen’s kompressionsmaterial som forskats fram och testats av elitidrottare inom helt olika grenar för att komma fram till skillnader och likheter i mer explosiva sporter som att springa korta distanser väldigt snabbt eller mer uthållighet där man springer väldigt långa distanser. Samma sak med att hoppa högt och lodrätt eller långt och vågrätt. Utan att gå in i detalj på forskningsresultat skall vi försöka förklara hur Takanos träningskläder fungerar på ett enkelt sätt.

Vad betyder allt det här i verkligheten då, det låter ju för all del väldigt bra, men det är lite svårt att förstå och behöver man vara elitidrottare för att ha någon nytta av det här.

Självklart inte, det spelar ingen roll om du är elitidrottare eller om det här är dina första träningskläder inför ditt första träningspass. Takanos träningskläder i det här materialet är framtagna för att för att hjälpa kroppen och dig att både träna och vila.

dsc_8197_compression

Kompressionsprincipen när det gäller kläder är enkel. Ett bra exempel är kompressionsstrumpor (stödstrumpor) som är rekommenderade för användning om man skall flyga. Helt enkelt för att trycket är lite annorlunda i ett flygplan och för att man sitter still med benen i lågt läge länge. De allra flesta vet vad som menas om man har flugit länge utan stödstrumpor, fötterna svullnar och man får inte på sig sina skor när det är dags att kliva av. Det är hjärtat som pumpar ut blod i kroppen genom artärerna och tillbaka till hjärtat via venerna. Om man får trötta och svullna ben och fötter är blodet kvar i benen för länge och det blir vajsing med med cirkulationen tillbaka till hjärtat. Om man har på sig stödstrumpor som komprimerar, trycks blodet tillbaka till hjärtat och man slipper trötta och svullna ben och fötter.

Det är grundprincipen för kompression. Men flygning och träning är ju inte samma sak. Same, same but different. Hjärtat pumpar ju faktiskt alltid ut syrerike blod i kroppen och får tillbaka det. Oavsett vad man gör.

När man tränar hamnar syret i musklerna och konditionen bestämmer hur länge kroppen orkar köra på innan det blir svårare och svårare för blodet att cirkulera tillbaka till hjärtat tillräckligt snabbt. Där kommer Takanos kompressionskläder in i bilden med grundprincipen igen. Kompressionen i kläderna gör att blodet rör sig snabbare i musklerna, motverkar därmed mjölksyra och gör att man kan träna hårdare och längre. Kompressionen gör även att blodet kommer tillbaka till hjärtat snabbare för att pumpas ut igen och ge syre till musklerna. Ju mer syre som kommer till musklerna, desto mer energi producerar de. En positiv cirkel med lite hjälp av rätt kläder.

Man kan dessutom motverka skador med Takanos träningskläder. Under träning, oavsett vilken typ av träning så rör man sig. Låt säga att man joggar och kroppen studsar upp och ner. Självklart studsar även muskler och leder, men inte på samma vis eller lika mycket i kompressionskläder vilket minskar risken för sträckningar och liknande skador.

Efter träningen är det bara att behålla träningskläderna på för att minska risken för träningsvärk och muskelvärk. Oavsett vad man har tränat är fortsatt kompression det bästa sättet att avsluta ett träningspass och det finns inget som hindrar dig från att använda kläderna framför tv:n heller. Grundprincipen slutar liksom aldrig att fungera oavsett vad man gör.

Och självklart kan man lägga till Takanos träningskläder till sina stödstrumpor och ha under långflygningar.

Det blir ju bara ännu mer bekvämt och dessutom ganska snyggt, om vi får lov att säga så själva.